Od dłuższego czasu spożywam śniadania białkowo-tłuszczowe. Nie będę opisywał tutaj licznych ich zalet, przygotuję do tego celu oddzielny wpis. Chcę się natomiast podzielić przepisem na takie śniadanie. Będą nim jajka sadzone na szpinaku. Jest to bardzo proste w przygotowaniu, ale także bardzo pożywne śniadanie. Zapewnia energię na długi czas, a dodatkowo dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych.
Składniki na moją porcję
- 4 duże jajka
- Pół paczki szpinaku (100g)
- Ćwierć ugotowanej główki brokułu
- Pół papryki
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Paprykę kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażę do momentu aż papryka zmięknie, czyli około 5 minut. W międzyczasie kroję brokuły na mniejsze części, siekam szpinak i czosnek. Kiedy papryka jest już miękka dodaję resztę składników i mieszam, aby równomiernie rozprowadzić je po patelni. Kiedy szpinak nieco zmniejszy objętość, wbijam jajka w taki sposób, aby nie naruszyć żółtka i równomiernie pokryć wszystkie składniki. Do smaku posypuję solą i pieprzem, a następnie zmniejszam ogień na mały i przykrywam patelnię. Kiedy białka się zetną, oznacza to, że jedzenie jest gotowe.
1. Przesmażenie 2. Po przesmażeniu 3. Jajka na patelnię 4. Przykrywka
Uniwersalność
Ważnym aspektem tego dania jest to, że można stosować dowolne warzywa. Kiedy mam coś, co zalega w lodówce i nie wiem, co z tym zrobić, wówczas robię z tego dodatek do jajek. Można dać naprawdę wszystko. Pozwala to ograniczyć wyrzucanie jedzenia. A to bardzo ważne, nie tylko dlatego, że oznacza oszczędność pieniędzy, ale też ze względu na zwykłą ludzką przyzwoitość.
Porcja mała Porcja zwykła
Dodatkowo jest to doskonała baza pod szakszukę – wystarczy dodać przecier pomidorowy na koniec smażenia warzyw, nieco zredukować i wbić na niego jajka. Zwracam na to uwagę planując przygotowywanie posiłków. Staram się wykorzystać składniki do maksimum, a dodatkowo ograniczyć czas spędzony w kuchni. Prowadzenie własnej firmy, intensywne uprawianie sportu (np. przygotowania do Ironmana) oraz dążenie do zapewniania czasu na życie rodzinne sprawiają, że zwracam uwagę na odpowiednią organizację. Stąd bardzo lubię potrawy, które mają wspólne składniki, dzięki czemu umożliwiają optymalizację ich przygotowywania. Takim właśnie daniem są jajka sadzone na szpinaku, które gorąco polecam!
No Comments